Perspektiv

Fotografier som tas ur ”grodperspektiv” (eller nerifrån) på en människa, ger betraktaren en känsla av att personen som är avbildad har mycket makt. Det är förvisso inte ett smickrande perspektiv – det ser lätt ut som att man har dubbelhaka – men jag vill ändå påstå att det är trist att man inte ser kvinnor porträtterade på detta sätt oftare.

Det är snarare så att man allt som oftast ser unga kvinnor fotograferade uppifrån. Det ger betraktaren en känsla av att dessa kvinnor är underlägsna, eller har väldigt lite makt. Ofta är det kvinnorna själva som tar bilderna: för att ha som profilbild på facebook, till exempel.

Inte undra på att jämställdheten går långsamt, när kvinnor hela tiden ser sig själva, och andra kvinnor, ur det perspektivet. Vad jag förstår porträtterar man oftare män nerifrån, eller kanske rakt framifrån. För män vill inte riskera att se korta ut.

Just det: Om man vill byta profilbild på facebook, till en bild ur grodperspektiv, så är det ett bra knep att skjuta bak axlarna och puta ut med hakan så mycket man kan. Då ser man inte tjock ut. För det värsta som kan hända en kvinna är att hon ser tjock ut.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under kvinnokamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s